Изтича времето на ПП-ДБ за извинение, правителство с втория мандат няма да има

Асен Василев иска да стане водач на тези, които не ни обичат, категоричен е Бойко Борисов

21.03.2024 | 13:21 Редактор: Вяра Димова

Часовникът с времето за правителство тиктака все по-бързо. Броени часове остават до гласуването в пленарната зала на кабинета, предложен от ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дава още време на партньорите да мислят за общо правителство, което според ГЕРБ може да се случи само с първия мандат. 

Вчера от ГЕРБ поискаха от "Продължаваме промяната - Демократична България" да поднесат извинение на Мария Габриел. Частично такова дойде от Асен Василев, който заяви: "Извинявам се на жената Мария Габриел, но не и на кандидата за министър-председател". Той беше категоричен, че преговорите за съставяне на правителство могат да се водят, но с втория мандат.

"Продължаваме промяната - Демократична България" продължават да си мислят, че ще има правителство с втория мандат, но това категорично няма да стане. И днес им даваме време да мислят, но утре стават точно седем дни от преговорите", настоя Борисов.

А мислят ли партньорите от "Продължаваме промяната - Демократична България" за общо управление? "Казал съм им на колегите, мислим как да продължим", обяви Атанас Атанасов.

За разлика от Кирил Петков, който запазва мълчание, през вчерашния ден Асен Василев продължи с атаките и беше категоричен, че вече не иска управление с мандат на ГЕРБ, тъй като са внесли кабинет без тяхно знание. 

"Защо трябва да се откажем от Мария Габриел? Асен Василев е намерил прекрасното време да дезертира. Много време съм прекарал с него - изключително умен е, но иска да стане водач на тези, които не ни обичат", коментира Борисов.

Указът на президента за гласуване на правителството е в деловодството на парламента още от вторник вечерта. Сега всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание Росен Желязков, който трябва да реши кога да включи точката в дневния ред.

Междувременно БСП внася законопроект за отлагане на либерализацията на пазара на ток за битовите потребители. Според социалистите излизането на свободния пазар може да доведе до повишаване на електроенергията. Мнозинството в пленарната зала отхвърли доклада на СЕМ за миналата година.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)