"Зелено движение" няма да подкрепи мандат на ГЕРБ - ще има ли вътрешно разцепление?

"49-тото Народно събрание е изчерпано", смята Костадин Костадинов

20.03.2024 | 18:30 Редактор: Вяра Димова

С традиционните си призиви за предсрочни избори опозицията посрещна поредния трус, който управляващите демонстрираха, че имат помежду си. На различно мнение бе единствено формалната опозиция, която гласува с управляващото мнозинство.

"Трябва да направят правителство. Отвод не може да се прави. Има мандат с Мария Габриел премиер", категоричен е Делян Пеевски.

49-ото Народно събрание е изчерпано, а решението е нов парламентарен вот, категорични са от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ".

"Ако "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДБ отново клекнат след вчерашната проява, това вече е дъното на човешкото достойнство и политическия морал", смята Корнелия Нинова.

"Не трябва да се съставя кабинет, ние ще гласуваме "против", обяви Костадин Костадинов от "Възраждане".

"Въобще не ме интересува - ще има ли правителство, няма ли да има и колко ще издържи то. Колкото по-бързо идем на избори, толкова по-добре", посочи Станислав Балабанов от ИТН.

А за да има правителство, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ трябва да се споразумеят. Вариант на такъв документ вече е съставен и разписан от Мария Габриел.

"Текста лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Ние нямахме никакви претенции към това споразумение", заяви още Пеевски.

Той подчерта, че ДПС не е проблем в споразумението. Разминаванията на партньорите в управлението били само относно службите и разкриването на следствената тайна. 

От "Зелено движение" изпратиха позиция, в която заявяват, че категорично няма да подкрепят първия мандат, излъчен от ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)