БСП, "Възраждане" и ИТН искат избори, ДПС са "за" ротацията

"Текста, за който се говори, лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ", каза Делян Пеевски

20.03.2024 | 13:22 Редактор: Толя Стоянова

След снощните тежки престрелки и квалификации, призивите за предсрочни избори започнаха да отшумяват. 

"Ние сме разумни хора. Личното си мнение изразявам - да, бихме могли да се върнем. Това ще предложа на колегите, но решението ще вземем заедно", заяви Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Той е убеден, че този проектосъстав няма да бъде гласуван заради декларациите на част от министрите. Съставът обаче може да бъде променян. ДПС отново призовава ротацията да се осъществи, а председателят на партията Делян Пеевски не разбира критиките на ПП-ДБ към споразумението.

"Текста, за който се говори, лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Ние нямахме никаква претенция към това споразумение", каза Пеевски.

"Не може да е изпълнен мандатът, когато няма съгласие за участие на тези хора в правителство като цяло", добави Атанасов.

Гласуването на проектокабинета "Габриел" не бе добавено към дневния ред на депутатите.

"Отвод не може да се прави. Има мандат с Мария Габриел премиер. Ако искат да си се извиняват, да си прощават - това са техни детски работи. Да бъдат отговорни към държавата и да решават какво ще правят", призова Пеевски.

Призивите за нови избори излязоха от наратива на скараните управляващи и отново останаха част само от речника на опозицията - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" са категорични, че 49-ото НС е изчерпано и решението е нов парламентарен вот.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
тТт
преди 1 месец
Е, че как ДПС няма да са "ЗА" Ротацията? Разпадне ли "Сглобката", край на прякото им участие във Власта и упралението на държавата, надявам се за доста дълго и неопределено време! Сигнализирай за неуместен коментар