Николай Денков с нов пост - кои са предполагаемите министри от папката на ГЕРБ?

Мария Габриел ще е едновременно премиер и външен министър

18.03.2024 | 18:44 Редактор: Беатрис Младжова

Появи се неофициална информация за състава на бъдещия кабинет. Ако прогнозата на "24 часа" се потвърди, то промените са доста - 7 ще са новите министри.

Без изненади, но с цената на сериозен компромис, Мария Габриел ще е едновременно премиер и външен министър. За Николай Денков се създава специален пост - вицепремиер по европейските въпроси. С цената на още един компромис, позицията си запазва Асен Василев.

"Василев не може да остане финансов министър, но ако Габриел може да работи с него, да работи", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Така пътят към Еврозоната остава в ръцете на Василев. Министерството на вътрешните работи също запазва досегашния си шеф.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев си тръгва. Оставката му като военен министър поискаха настоятелно и ГЕРБ, и опозицията. А причината - забавената помощ за Украйна. 

Военното министерство ще поеме Христо Гаджев. Поста си запазват и ред други министри, чието управление предизвика протести и остри критики. Въпреки многократните призиви за оставка, Кирил Вътев остава министър на земеделието.

След скандала с машините на местните избори, който разтресе държавата, Александър Йоловски остава начело на електронното управление. Това ще направи и Зарица Динкова, въпреки че туроператори и хотелиери поискаха друг да се занимава с туризма.

Без изненади министри остават Андрей Цеков - на регионалното развитие, Атанас Славов - на правосъдието, Кръстьо Кръстев - на културата, Георги Гвоздейков - на транспорта, Богдан Богданов - на икономиката и индустрията

Макар да се говореше, че Димитър Илиев ще бъде сменен, той ще продължи да оглавява спортното министерство. Деница Сачева отново ще бъде министър на труда и социалната политика, Красимир Вълчев пак ще бъде министър на образованието. Росен Желязков ще поема Министерството на иновациите, Жечо Станков енергетиката, Ивелина Василева - Министерството на околната среда и водите, а Катя Панева - здравеопазването.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиев.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 1 месец
Трябва да имаш доста проблеми в надрамменното устройство, за да гласуваш за някоя от тези две партии, затриващи държавата - едната от много години, другата от девет месеца ... Сигнализирай за неуместен коментар