БСП иска избори. Костадин Костадинов: "Борисов в момента ги поглъща като боа"

"Правителство ще има в крайна сметка", каза лидерът на "Възраждане"

18.03.2024 | 18:22 Редактор: Искра Ангелова

Преговорите между партньорите от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС приключват в утрешния ден. След като президентът им връчи мандат за съставяне на кабинет, дебатите между преговарящите продължиха.

Ако двете формации си стиснат ръцете за министрите и реформите, които предстоят, бъдещият кабинет ще получи подкрепата на третата по численост партия - ДПС.

"Да признаят очевидното - че са коалиция и да продължат с реформите, за които е призвано това управление. В петък проведох разговори с ПП-ДБ за съгласуване на текстовете, които касаят квалифицираните мнозинствата и заедно изработихме много добри текстове, които бяха одобрени от ГЕРБ. От това съгласие ще произтекат най-важните реформи, които започнаха с промените в Конституцията - реформата на съдебната система и борбата с корупцията", гласи съобщението на председателя на ПГ на ДПС - Делян Пеевски.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов въпреки търканията, преговарящите ще се разберат и кабинет ще има.

"Правителство ще има в крайна сметка. Самият факт, че Борисов в момента ги поглъща като боа", коментира той.

Групата на БСП призова за връщане на мандата и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

"Вчера не се посрамиха и на празника разиграха цяла България с едни безсмислени пресконференции, от които целта беше една единствена - Борисов да извие ръцете на "Продължаваме промяната", а след това ПП-ДБ цяла вечер да му се моли да не върне мандата", сподели зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира преговорите късно снощи в личния си профил в социалните мрежи: "Гледах и двете пресконференции - тази на ГЕРБ и тази на ПП-ДБ. Пропускате нещо, колеги и скъпи приятели. Днес е 17 март. Точно преди две години - на 17 март, Кирил Петков арестува Бойко Борисов. Арестува го сам, без дори да уведоми коалиционните си партньори.  И днес, две години по-късно, Кирил Петков се моли на Бойко Борисов.  Моли му се като… като котенце. Моли му се, за да го остави още малко във властта. Това е ирония на съдбата. Извинете, не е това. Иронията е в това, че си жалък пък се правиш на мъж".

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR