Ще поскъпнат ли яйцата за Великден? Произвеждаме достатъчно, но отново внасяме

Нелоялни вносители променят срока на годност на продуктите

14.03.2024 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова
Ще поскъпнат ли яйцата за Великден? Произвеждаме достатъчно, но отново внасяме

На нашия пазар сега има достатъчно български яйца. "Нашето производство покрива нуждите за консумация на глава от населението. Произвеждаме около 5 милиона яйца на ден. Сега производството малко намаля заради птичия грип, но вече производителите започнаха да се възстановяват", коментира въпроса председателят на Асоциацията за промишлено птицевъдство Даниел Божанков.

По думите му, част от българските яйца се изнасят, основно в Гърция, но и в държави от Западна Европа.

"В момента на пазара у нас има и много вносни яйца от Румъния, които са по-евтини от българските", допълни Божанков. Според него по-ниската цена се дължи на подпомагането, което сектора в северната ни съседка получава.

В България картината относно държавните помощи обаче е различна. Божанков е на мнение, че сектор "птицевъдство" е пренебрегван от ресорното министерство.

"За разлика от България, в други държави се подпомагат приоритетно малките и средни предприятия", подчерта Даниел Божанков. Той изнесе и тревожни данни, според които броят на малките и средни фирми у нас намалява с 20-30% всяка година.

Божанков посочи, че продължава порочната практика вносни яйца и пилешко месо от Украйна и Румъния да се преетикетират в наши транжорни и да излизат на пазара като български продукти. На срещата при премиера и министъра на земеделието в оставка, Божанков и другите представители на птицевъдния сектор са показали яйца, на чиято опаковка е бил българският флаг, но с много ситни букви пишеше, че произхода е от Румъния.

"Освен че сменят етикетите на яйцата, нелоялните вносители променят и срока на годност, преди да ги пуснат на пазара", разкри още Даниел Божанков пред БНР.

С наближаването на Великденските празници на дневен ред излиза въпросът ще има ли поскъпване на яйцата, каквото наблюдавахме приз последните години. Според председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство Даниел Божанков, увеличение на сегашните цени на яйцата не би трябвало да се очаква.

Божанков допълни, че що се отнася до пилешкото месо, в търговската мрежа едва 50% от него е родно производство. И тук обаче се наблюдават неправомерни практики.

"Влизат като бутчета, а те са цели пилета. Разфасоват ги на по-ниската цена и съответно плащат по-малко данъци, и след това излизат разфасовани с български етикети. И не можеш да разбереш реално какви са", обясни още председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Снимка: Pixabay