Градският прокурор отказа да се яви пред парламентарната комисия за Нотариуса

В писмо Илиана Кирилова изрази позицията си

14.03.2024 | 16:19 Редактор: Искра Ангелова
Градският прокурор отказа да се яви пред парламентарната комисия за Нотариуса

Градският прокурор на София Илиана Кирилова отказа да бъде изслушана в парламентарната комисия, която проверява факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Тя беше поканена днес, за да отговаря на въпроси на депутатите за евентуално наличие на групи за влияние в Софийска градска прокуратура.

Вместо това, Кирилова изпрати писмо, в което обяснява защо няма да се яви.

Ето час от писмото на шефа на градската прокуратура.

Във връзка с Ваше писмо изх. № ВКМБ-49-453-103-9/11.03.2024 г., с което ме уведомявате за предстоящото на 14.03.2024 г. заседание на Временна комисия на Народното събрание за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, с тема: "Евентуално наличие на групи за влияние в Софийска градска прокуратура", Ви информирам следното:

В качеството ми на административен ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) съм служебно запозната, че се водят няколко досъдебни производства с предмет на доказване анонсираната тема за предстоящото заседание на Временната парламентарна комисия, в т.ч. и такива, по които има привлечени обвиняеми.

Нещо повече, по едно от производствата вече има внесен и обвинителен акт. За предприетите действия, СГП своевременно е информирала българската общественост.

Имайки разрешение по чл. 198 от НПК дадох подробно интервю пред една медия, защото независимо от внушенията, които се нагнетяват в общественото пространство, че в прокуратурата като цяло работят "мафиоти" и "престъпници", СГП и изобщо прокуратурата вярва, че българската журналистика е тази, която стига най-бързо до българските граждани.

Изнасянето на друга информация по въпросните досъдебни производства, евентуален предмет на заседание на Временната парламентарна комисия, би могло да попречи на разследванията, както и да окаже влияние на хода на съдебното производство - нещо, което като прокурор не бих могла да допусна."

Снимка: БГНЕС

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа