Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Бойко Рашков и съдия Цариградска: Знакови убийства, държавен рекет и съмнения в прокуратурата

Ще бъде ли разкрито убийството на Мартин Божанов и ще върнат ли в България Пепи Еврото?

09.03.2024 | 19:55 Редактор: Тодор Петров

Депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков заяви в студиото на предаването "Опорни хора", че в момента прокурори се саморазследват, което им предоставя "необятната възможност да манипулират събраните факти от по-ниско стоящите от тях прокурори".

"Това съмнение се създава от самата прокуратура, особено като имаме предвид какво е двуличието там. Това двуличие ми дава основание да не вярвам, че събраните от районните прокурори материали ще останат непокътнати. Когато по отношение на г-н Сарафов постъпиха сигнали, беше най-достойно за него да освободи поста временно, заявявайки че не иска да оставя впечатление в обществото, че ще пречи на разследването. С неговото бездействие се създава обратното впечатление", посочи Рашков.

Бившият районен прокурор на София Невена Зартова проговори за чували с дела.

"Тя може да каже още много. С обвинението срещу един от прокурорите, работили по делото срещу Пепи Петров - Еврото, те постигат целта да сковават свободата на прокурорите, да ги притиснат, за да не смеят да говорят. Няма да може държавата чрез своите органи да разкрие истината по публично известните случаи", каза Рашков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият шеф на МВР посочи, че Пепи Еврото е бил предупреден от съпругата си 10 минути преди да се предприеме издирването му, което му е дало доста сериозна преднина да се укрие. Високопоставени служители в МВР пък заявиха, че е известно, че е жив и се предприемат действия.

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса

"Моята версия е, че по такъв начин е премахнат един от бушоните. Една връзка, която води към по-високи нива. Човек с подобна дейност винаги е мишена, която може да бъде отстранена. Подобни субекти като Божанов, които се занимават с измамни действия и присвояват по незаконен начин имущества, да имат едно наум - никога техният живот не е гарантиран", подчерта Рашков.

Той е на мнение, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов допуска грешка след грешка. 

"Дали Божанов е сътрудничил на органи на МВР, това е задача, която се проверява за 2-3 минути. Най-вероятно отговорът е много нелицеприятен за МВР. Божанов се е занимавал 25-30 години с престъпна дейност, в хода на която е придобил имущество на стотици граждани. Ако Божанов се окаже сътрудник на МВР, това означава, че органите на МВР са наблюдавали спокойно как той извършва престъпления", обясни Рашков. 

Депутатът от ПП-ДБ добави, че ако срещу определено заплащане служители на МВР охраняват Божанов, SS клуба и "Осемте джуджета" - престъпни групи, това е изключително лоша оценка за работата на служителите на МВР от определени структури.

"Вместо министърът да мънка, трябва да вземе незабавни мерки. Лице от отряда за борба с тероризма е съдействало за охраната на Божанов. Къде е министърът на вътрешните работи с неговата широка възможност да установи това за няколко часа? Стоянов може да е сравнително добър оперативен работник, но не би могъл да се справи с ангажиментите на министър на вътрешните работи. Той е предложение на Борисов. Зад кадровите решения често се крият доста скрити намерения", коментира още Рашков.

Събеседникът припомни, че е отстранил Любомир Янев като шеф на ГДБОП, който обаче наскоро е бил назначен от министър Стоянов в СДВР в отдела за криминални престъпления.

"В момента най-вероятно той се занимава с разкриването на убийството на Божанов, с когото са били в много тесни връзки. Дори се коментира, че той е бил кръстник на сватбата на Божанов с Гергана Грънчарова-Божанова", отбеляза Рашков.

Заплашваната съдия Владислава Цариградска също се включи в ефира на "Опорни хора", за да сподели своята версия за случващото се.

"Спокойствието ми идва от чистата ми съвест и истината за всички съучастници в тези огромни мрежи за влияние ще излезе рано или късно. Искам да дам своя принос в разбирането как те функционират и защо са възможни. Моето спокойствие го имам въпреки бездействието на ГДБОП и опита за маскиране на вероятните други версии за източник на заплахите спрямо мен. Моята тревога е за сигурността на този човек и справедливостта на процеса, който той ще получи. Определено не го разпознавам като източник на заплахи", заяви тя. 

Съдия Цариградска разказа, че е срещнала дръзкото поведение на кръга около Нотариуса и заплахите им след нейно интервю през септември 2019 г., в което обяснява за подписка, с която да защитят колегите си от съдебния състав, освободил предсрочно Джок Полфрийман. 

"Тогава казах, че прокуратурата има властно положение спрямо съда и дадох краен пример, че може да бъде обвинена, че съм убила президента Кенеди. През 2020 г. съм охранявана 6 месеца, разследване няма. Получих заплахи и след моята теза пред ВСС на 13 февруари 2024 г. за Нотариуса и "Осемте джуджета". Опитах на колегите ми от ВСС мотивирано да обясня как се подчиняват съдиите в България", продължи Цариградска.

Тя е категорична, че правната система у нас позволява да се влияе върху съдебните процеси. Получила е и съобщение от Веселин Иванов - висш представител на администрацията на главния прокурор, да се кротне. 

За Рашков е повече от ясно, че става дума за държавен чадър. 

"Ако се запази ръководният състав на прокуратурата, няма да можем в обозримо бъдеще да се справим с тези въпроси. Хората се разиграват по безобразен начин със заплахи, извършва се държавен рекет. Представители на прокуратурата разграбват веществени доказателства по наказателни дела. Корупционната схема за контрол на хора с блестящ бизнес е създадена на най-високите нива. Заразата на корупцията е слязла надолу и е завладяла някои нива на прокуратурата и МВР", настоя бившият шеф на МВР.

Гледайте целия разговор във видеото.