Президентът Радев чака кандидата за премиер на ГЕРБ, Борисов с твърда позиция

"Eдин процес на договаряне на правителство изисква отстъпки и от двете страни", заяви Бойко Борисов

13.03.2024 | 18:49 Редактор: Толя Стоянова

Папката с първия мандат за съставяне на кабинет отива в ръцете на ГЕРБ-СДС този петък. Президентът чака кандидата за премиер на най-голямата парламентарна сила в 17:00 часа. На този фон продължават разговорите за това как да се случи ротацията. Докато кандидатът за министър-председател Мария Габриел запазва мълчание, то според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов крачки назад трябва да има, за да се случи ротацията.

"Eдин процес на договаряне на правителство изисква отстъпки и от двете страни. Последното, което трябва да бъде отсъдено, е от Мария Габриел. И аз съм убеден, че не трябва да обръщаме държавата с краката нагоре", каза Борисов.

Все още не е ясно по кои точки преговарящите успяват да постигнат съгласие.

"Обсъждат се кадровите въпроси, ще бъдат решени", заяви Атанас Атанасов от ПП-ДБ

"Не съм чул някъде да се провеждат избори и да се говори, че министрите нямат значение. Политическата отговорност се носи от политическите партии", отбеляза Борисов.

А дали е оптимист за финала на преговорите, Борисов отговори с чувство за хумор и намекна, че министърът на отбраната може и да не е част от бъдещото правителство.

"Аз съм много голям оптимист, защото най-сетне в МС влиза точка за вълнени ръкавици за Украйна и вече за лятото министър Тагарев ще изпрати ръкавиците. До август ще са изпратени, надявам се", каза лидерът на ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)