Борисов: Договарянето на кабинет изисква отстъпки, Габриел ще каже като е готова

В правовите държави политическите партии поемат отговорност, заяви лидерът на ГЕРБ

13.03.2024 | 09:40 Редактор: Елеонора Танева
Борисов: Договарянето на кабинет изисква отстъпки, Габриел ще каже като е готова

Не трябва да обръщаме държавата с краката нагоре. Във всички правови държави се провеждат парламентарни избори и на тях политическите партии поемат своята отговорност. Няма държави на регулаторите, няма държави на прокурорите, няма държави на съдебните съвети. Това са второ, трето, четвърто, което следва от избора на правителство. Така е във всички държави. Това заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов в кулоарите на парламента по повод преговорите за кабинета след ротацията.

"Преговорите се водят от Мария Габриел и от преговорния екип, който нашата партия излъчи. Мисля, че когато Габриел стане готова и всичко се договори, или не се договори - ще излязат и ще ви кажат. Мисля, че един процес на договаряне на правителство изисква отстъпки. Във всички правови държави се провеждат парламентарни избори и на тях политическите партии поемат своята отговорност", каза още лидерът на ГЕРБ.

Попитан дали са направени някакви отстъпки, той каза, че в процес на преговори за съставянето на кабинет е нормално всички да правят отстъпки. 

"Мисля, че един процес на договаряне на правителство изисква отстъпки. Във всички правови държави се провеждат парламентарни избори и на тях политическите партии поемат своята отговорност", каза още лидерът на ГЕРБ, цитиран от "Фокус".

Той отново подчерта, че разговорите трябва да са концентрирани първо върху състава и структурата на Министерския съвет, а след това върху назначения в регулатори, съдебната система и други. 

Борисов се пошегува, че в дневния ред на правителството днес ще се разглежда пакета хуманитарна помощ за Украйна, касаеща предоставянето на ръкавици за нуждите на украинските войници.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)