По 4 наказателни процедури срещу страната ни е работила ЕК през февруари

Само България, Кипър и Словения не са изпълнили задълженията си

13.03.2024 | 16:12 Редактор: Беатрис Младжова
По 4 наказателни процедури срещу страната ни е работила ЕК през февруари

Европейската комисия (ЕК) е работила по 4 наказателни процедури срещу България през февруари, става ясно от тяхно съобщение. Те са свързани с директивата за морската стратегия, разпространението на терористично съдържание, правото за достъп до адвокат при арест и расизма и ксенофобията.

Институцията е изпратила мотивирано становище, т.е. е на втория етап от процедурата, във връзка с неспазване на задълженията за докладване съгласно Рамковата директива за морска стратегия. Страната ни е трябвало да актуализира законодателството съгласно европейските изисквания до края на март 2022 г.

Към изпращането на мотивирано становище преминава и процедурата срещу България за разпространението на терористично съдържание. Мотивирани становища са изпратени и на Кипър и Словения.

Първият етап на тази процедура стартира през януари 2023 г., като са изпратени уведомителни писма на 22 страни от блока. Само България, Кипър и Словения не са изпълнили задълженията си по регламента.

Комисията е уведомила също така България, че не е транспонирала правилно в националното си законодателство Директивата относно правото на достъп до адвокат и на комуникация при арест, както и правилата на ЕС относно расизма и ксенофобията. Ако не получи задоволителен отговор за предприетите мерки, ЕК може да премине на следващ етап  – издаване на мотивирано становище.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа