Работят на ръба и без заплати: Медици от Велинград ще протестират всекидневно

Проблемът е системен, задълбочава се в края на миналата година

12.03.2024 | 13:16 Редактор: Толя Стоянова

Медици излязоха на протест във Велинград. Причината са неизплатени трудови възнаграждения.

Докато не получат парите си лекари, медицински сестри и санитари от общинския Медицински център във Велинград ще спират работа за по един час - от 12:00 часа до 13:00 часа.

Проблемът с изплащането на възнагражденията на медиците във Велинград е системен. Той се задълбочава в края на миналата година, за да се стигне до неизплащане на няколко заплати. При повечето медици те са за два месеца, но има и такива, които не са получавали своите възнаграждения за по-дълъг период.

"Искаме да знаем ще го има ли Медицинския център или няма да го има. Ние сме млади кадри. Специалисти имаме много тук, които работят на ръба. Искаме да ги запазим. Те дават всичко от себе си, но тази неяснота, не се издържа. Нашите протестни действия ще продължат докато си получим възнагражденията", заяви сидикалистът в МЦ "Велинград 2017" Станимир Атанасов.

Управителят на дружеството признава за проблема, като уточнява, че до него се е стигнало заради натрупани неизплатени задължения от предходни управителя.

"Центърът си има задължения, запорирани сметки. Много е трудно да изплуваш от нещо, което е потънало. Това породи стресова ситуация откъм персонала, че втори месец забавяме заплащането на заплатите", коментира управителят на МЦ "Велинград 2017" д-р Кемал Аликов.

В общинския Медицински център във Велинград работят 30 души. Те отчитат, че лекуват пациенти от 25 населени места в региона

"Той е много стратегически. Стана социален както за Велинград, така и за околностите. Не всеки може да отиде в санаториално лечение. Повечето работещи предпочитат да дойдат, да си направят процедури", каза кинезитерапевтът Венцислав Пеев.

"Надяваме се да има развитие за в бъдеще, тъй като има потенциал", добави кинезитерапевтът Десислав Цанков.

Управителят пое ангажимент до края на седмицата да бъдат изплатени забавените заплати. Дотогава протестът ще продължи, като медиците ще спират работа всеки ден за времето от 12:00 часа до 13:00 часа. През това време ще бъдат преглеждани само спешните случаи.

Вижте повече в репортажа.


1
2 rate up comment rate down comment 0
див капитализъм и бе
преди 1 месец
Неравенството в България е по-голямо, отколкото в повечето страни в Африка! Има лекари-чиновници, в държавни болници, които получават по над 70 000лв месечно! Има и млади лекари, които получават по 1000 лв. За частните, въобще да не става дума.... Сигнализирай за неуместен коментар