Палестински медици в Газа са унижавани, бити и обливани със студена вода

Принуждавани са да коленичат в неудобни пози с часове

12.03.2024 | 12:50 Редактор: Толя Стоянова
Палестински медици в Газа са унижавани, бити и обливани със студена вода

Членове на палестински медицински персонал в Газа казаха пред BBC, че израелски войски са издевателствали над тях след нападение срещу тяхната болница миналия месец. Лекарят в болницата "Насър" Ахмед Абу Сабха разказа, че е бил държан една седмица в ареста, където кучета с намордник са били хвърлени върху него и ръката му е била счупена от израелски войник.

Разказът му съвпада много с тези на други двама медици, пожелали да останат анонимни от страх от репресии. Те разказаха, че са били унижавани, бити, обливани със студена вода и принуждавани да коленичат в неудобни пози с часове. Те допълниха, че са били държани дни наред, преди да бъдат освободени.

BBC предоставила подробности за техните твърдения на Израелските сили за отбрана, които отрекоха медицинският персонал да е пострадал по време на операцията им. Кадри, тайно заснети в болницата на 16 февруари, в деня на задържането на медиците, бяха показани по BBC. Виждат се редица мъже, съблечени по бельо пред спешното отделение на болницата, коленичили с ръце зад главите.

"Всеки, който се опита да помръдне главата си или да направи каквото и да е движение, беше удрян", каза главният управител на болницата д-р Атеф ал Хаут.

Израелските войски нахлуха в болницата в град Хан Юнис в южната част на Газа, която беше една от малкото все още функциониращи в територията на 15 февруари, заявявайки, че разузнавателните данни показват, че в болницата са настанени агенти на "Хамас" и че там са държани израелски заложници, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС