Румен Радев: Следващите седмици са възможност за смирение и опрощение

Държавният глава беше домакин на тържествената вечеря ифтар по повод началото Рамазан

11.03.2024 | 20:04 Редактор: Вяра Димова
Румен Радев: Следващите седмици са възможност за смирение и опрощение

Драматичните изпитания за човечеството са повод да отправим общ призив за мир и разбирателство, за съпричастност и подкрепа към бедстващите в районите на кървави военни конфликти, където всеки ден продължават да загиват невинни жени и деца и, за съжаление, човешкият живот престана да бъде ценност. Това заяви държавният глава Румен Радев на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

По традиция всяка година президентът е домакин на събитието в знак на уважение към значимостта на религиозните традиции и обичаи на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание. 

Гости на вечерята ифтар са представители на мюсюлманската и на останалите традиционни религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката, общественици. В събитието участва вицепрезидентът Илияна Йотова, а президентът беше заедно със съпругата си Десислава Радева. 

В приветствието си в началото на тържествената вечеря държавният глава заяви, че отправеният призив за мир е проява на отговорност към съдбата на идните поколения, на които сме длъжни да завещаем по-добър свят, основан на разбирателство.

"Наш дълг е и да възпитаваме младите хора в дух на взаимно уважение, толерантност и добротворство", призова Радев и допълни, че тази мисия е огромна отговорност както за държавните институции и цялото ни общество, но и особено за ръководствата на вероизповеданията в нашата страна.

Президентът изрази признателност за усилията им за укрепване на междурелигиозния диалог и толерантност, наследени от предците ни, и с които обществото ни се гордее, а страната ни е пример за целия регион. 

Радев пожела на всички български мюсюлмани, на техните семейства и близки здраве, мир и благоденствие.

"Следващите дни и седмици са не само време за пост и молитва, за размишление и равносметка, а и за смирение и опрощение, за милосърдие и милостиня", каза той и добави, че разбирането на смисъла от духовната храна дава сила на човека в стремежа към мъдрост и духовно извисяване.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Прессекретариат на президента