Богатите да нахранят бедните - започва свещеният месец за мюсюлманите

Тази вечер е първият ифтар за годината

11.03.2024 | 18:51 Редактор: Искра Ангелова

Днес започва свещеният месец за мюсюлманите Рамазан. През следващите четири седмици през светлата част на деня те ще спазват строг пост. След залеза на слънцето се състои рамазанската вечеря, наречена ифтар.

Днес на обяд в най-старата джамия на Балканския полуостров - Ески джамия в Хасково, се проведе първата обедна молитва от свещения месец Рамазан.

"Месец Рамазан е един от най-свещените месеци, защото има един ден, който се казва "Нощта кадр", сподели имамът в Ески джамия Хасково - Мюмюн Рамаданов.

Рамазанът се свързва главно с постенето, но той е много повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към духовност, търпение, смирение, споделяне, състрадание и милосърдие към страдащите.

"Сутринта спираме яденето, пиенето, всичко до вечерната молитва, след залеза отново започваме да пием и да ядем. Имаме и една специална молитва в този месец", допълни Рамаданов.

Тази вечер е първият ифтар за годината. Това е свещена вечеря, която се прави в джамията и на нея се събират хора от всякакви религии. Идеята е богатите да нахранят бедните.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа