Радев: Правя консултациите и по въпроса кога да бъде връчен първият мандат

Президентът е на мнение, че сглобката е загубила ценно време

10.03.2024 | 18:11 Редактор: Вяра Димова

Втори ден преговори между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Екипите на двете партии трябва да договорят условията на ротацията. Двете формации се обединиха около това да няма изявления. След вчерашната среща, която продължи 4 часа, днес разговорите започнаха в 10 ч. 

Единственият коментар дойде от дамския преговорен екип на ГЕРБ. Деница Сачева определи разговорите между тях като конструктивни. А докато двете формации от (не)коалицията мълчат, президентът, който ги очаква на консултации утре, даде своята оценка.

Румен Радев отново критикува - сглобката е загубила ценно време.

"Те имаха 9 месеца, през които беше ясна датата на оставката. През тези месеци разпределяха и власт, и ресурси. Сега всякакви прояви на внезапни изблици на опозиционност не се посрещат добре от хората. Правя консултациите и по въпроса кога да бъде връчен първият мандат. Първо ще говоря с партиите", обяви държавният глава.

Той обясни още, че ако преговорите се провалят и страната е изправена пред нови избори, пред него ще стои задачата да назначи служебен кабинет. 

"Имам ограничен избор от няколко души, които трябва да избера за министър-председател. Той трябва да избере министри, без да знам по какви причини, а аз трябва да поема юридическа отговорност със своя подпис за тях, без да съм ги избрал", обясни Радев.

Ако се стигне до служебно правителство и да има избори 2 в 1, то датата за назначаването му трябва да е най-късно 9 април. Евровотът е насрочен за 9 юни.

На консултации при президента в понеделник първи ще влязат от най-голямата ПГ в 49-ото НС - ГЕРБ-СДС, след тях са поканени партньорите им от "Продължаваме промяната - Демократична България", а след това и представителите от ДПС. Във вторник Радев ще се срещне с партиите в опозиция, първи са "Възраждане", след това БСП и ИТН.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)