Христо Иванов: В споразумението от ГЕРБ има части, които си заслужават да се обсъдят

"Трябва да има здрав разум и отговорно поведение", каза председателят на "Да, България"

09.03.2024 | 12:03 Редактор: Вяра Димова

Първо по логика са реформите и разговора за това, а след това разговорите за Министерски съвет – структура и състав. Това заяви председателят на "Да, България" Христо Иванов преди началото на Националната конференция на партията.

Основният въпрос пред делегатите днес е  към кое политическо семейство да се присъедини партията. Най-вероятното решение е Европейската народна партия, където български членове са "Демократи за силна България", ГЕРБ и СДС. Основна тема на форума са и предстоящите преговори за бъдещото управление.

Иванов каза, че в предложеното от ГЕРБ споразумение за съвместно управление имало части, които си заслужавало да бъдат обсъдени

"Трябва да има здрав разум и отговорно поведение. Това означава да разбираме, че България наистина може да се стабилизира само ако продължим реформите. Всичко ще обсъдим, но трябва да започнем разговора с какви реформи сме готови да направим особено с правосъдието, борбата с корупцията, регулаторите", уточни той.

Иванов коментира, че за да може да се стигне до обсъждането на структура и състав на Министерския съвет, първо трябва да се установи политическа база за излъчването на хората в едно правителство.

"Това зависи от програмата и ангажиментите, които ще поемем за реформи", добави председателят на "Да, България".

По отношение на поста на финансовия министър и това дали той трябва да бъде сменен, Иванов каза следното: "Името на финансовия министър е Мистър Еврозона. Ние месеци преди решителния момент, който очакваме благодарение на Асен Василев, два прозореца да се отворят - на макроикономическите показатели и на политическата воля в Европа, да сменяме човека, който доведе до този прозорец, граничи с много трудно обяснение".

Въпреки това обаче, той подчерта, че за министрите в правителството след ротация трябва да се решава на база свършеното, а не на партийната принадлежност.

По отношение на регулаторите Иванов обясни, че нито една партия не трябва да има гарантирана квота, а трябва да е ясна политическата отговорност при излъчването на кандидати: "Политическите формации, които носят отговорност за излъчване на кабинет и за това да го има този парламент, са тези, които трябва да носят политическа отговорност за това, което ще се случва, включително по отношение на регулаторите". 

"Затова трябва да има вързано мнозинство - двете политическите формациите трябва да се съгласят, че повече няма да играем с плаващи мнозинства", настоя той.

По думите му нито една партия не трябва да бъде изключвана от възможността да предлага кандидати. И даде пример с това, че ако ДПС, БСП или ИТН предложат качествени кандидатури, те ще бъдат обсъдени. 

На въпрос дали ще стигне времето за преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и обявените консултации при президента, Иванов обясни, че ако през уикенда се отбележи прогрес, в понеделник партиите могат да коментират своето очакване за тайминга за връчването на първия мандат.

"Партията е на едно мнение за преговорите. Първо трябва да гледаме реформите и след това за персоналните назначения", каза депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Гости на форума бяха и председателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. От трибуната Петков заяви, че управлението без ГЕРБ е "нереалистична мечта на този етап".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)