4% от отпадъците на сметищата у нас са текстил, с екотакса обемът драстично ще падне

От 2003 г. у нас има фабрика за рециклиране на текстил

05.03.2024 | 08:25 Редактор: Елеонора Танева
4% от отпадъците на сметищата у нас са текстил, с екотакса обемът драстично ще падне

4% по-малко дрехи ще се изхвърлят на сметището с въвеждането на системата за разширена отговорност на производителя, която предвижда продуктови такси за текстил. Около 60 000 тона годишно няма да бъдат изгаряни. Българската асоциация по рециклиране е направила точни анализи и е пресметнато какво количество текстил влиза в страната, колко се изнася и колко се продава като втора употреба.

"Налагането на екотакси значително ще допринесе за намаляването на общия обем отпадъци, които се изхвърлят на сметищата, защото текстилът е около 4% от всички отпадъци, които изхвърляме на сметищата. По-лошото е, че голяма част от текстила, който се изхвърля, се гори незаконно и тъй като в повечето случаи в него има полимери, те изгаряйки, освобождават в атмосферата съединения, опасни за човешкото здраве", коментира председателят на Българската асоциация по рециклиране в предаването Борислав Малинов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Инициативата за въвеждане на текстилни екотакси се заражда през април 2022 г. Тогава в Закона за управление на отпадъците се приема, че трябва да съществуват подобни такси. След това е следвало Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да приеме наредба, която обаче все още се бави. Междувременно наскоро Европейският парламент одобри предложение на Европейската комисия за създаването на системата за разширена отговорност на производителя.

"Системата задължително включва 3 неща: трябва да има разделно събиране на отпадъците от текстил, подготовка за повторна употреба и рециклиране. В България доскоро нямаше нито една производствена мощ за рециклиране на текстил, но от 2023 г. съществува фабрика, изградена с европейски средства", посочи Малинов.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: pixabay