Нови правила в ЕС за старите дрехи и обувки: Въвеждат екотакси

В днешната текстилна индустрия устойчивостта вече не е възможност, а необходимост

23.02.2024 | 09:27 Редактор: Деси Николова
Нови правила в ЕС за старите дрехи и обувки: Въвеждат екотакси

Нови европейски правила имат за цел да намалят количеството на отпадъците, генерирани от текстилната индустрия, която е четвъртият най-голям замърсител след хранителната, строителната и мобилната. Инструмент за постигането на тази цел е разширяването на отговорността на производителите на текстилни изделия, които се задължават да покриват разходите за управление на този вид отпадък чрез заплащане на продуктови (еко) такси. 

Новите правила станаха факт миналата седмица, когато Комисията по околна среда на Европейския парламент подкрепи предложения от Европейската комисия проект за изменение на Рамковата директива за отпадъците (РДО), в който се поставя изискване държавите – членки на Европейския съюз (ЕС), да въведат система за Разширена отговорност на производителя (РОП) и в областта на текстилната индустрия.

Съгласно проекта за изменение на директивата държавите членки трябва да осигурят разделното събиране на текстил за повторна употреба, подготовка за повторна употреба и рециклиране до 1 януари 2025 г. Това на практика означава, че екотаксите трябва да се въведат преди тази дата, за да може производителите да осигурят необходимото финансиране за тези дейности.

В обхвата на новите правила попадат текстилни изделия, дрехи и аксесоари, спално бельо, включително килими, матраци и продукти, съдържащи материали, свързани с текстила, като кожа, гума или пластмаса.

Въвеждането на екотакси в текстилната индустрия се прави с цел:

  • увеличаване на жизнения цикъл на продуктите
  • осигуряване на разделно събиране на отпадъците, генерирани от тях
  • редуциране на практиките на депониране и изгаряне
  • увеличаване на рециклирането и повторната употреба
  • влагане на рециклираните материали в нови продукти

Днес текстилната индустрия е на прага на своята най-голяма трансформация, затова на новите екотакси следва да се гледа не само като на разход, а и като на бъдеща инвестиция в иновации и развитие.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Световният икономически форум и Сашо Соро$а са превзели ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар