Какво да учат младите хора? Професиите на бъдещето са мултидисциплинарни

Прагматичността е водеща при поколението Z, посочи проф. д-р Миглена Темелкова 

04.03.2024 | 19:07 Редактор: Тодор Петров

До каква степен висшето образование е предпоставка за високо качество на живот и как новите професии стимулират развитието на специалностите в университетите? 

"Поколението Z е много по-различно от нашето поколение. Там прагматичността е водеща. В голяма степен кандидат-студентите предпочитат да избират професии, които впоследствие биха им донесли високи доходи и по-добър стандарт на живот. От друга страна, избират се специалности, които надграждат наученото в прогимназиалния курс и специалности, които биха били приятни като работна среда", заяви ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. д-р Миглена Темелкова в мултиплатформения проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Начин на живот".

От думите ѝ стана ясно още, че IT специалностите и свързаните с телекомуникации продължават да държат първите позиции. Флагман на всеки университет са специалностите, свързани с кибесигурността, където има дефицит на кадри. Забелязва се и търсене на интердисциплинарни специалности, които интегрират знания и умения от различни научни области.

"Това са професии на бъдещето. Под напора на изкуствения интелект, който вече води до съкращаване на работни места - в следващите няколко години 1 млрд. работни места трябва да претърпят някаква промяна или дори да изчезнат, това поставя университетите и студентите в нова пазарна ситуация. Професиите на бъдещето са мултидисциплинарни. Чистият инженер вече няма да е толкова търсен", обясни проф. Темелкова пред Bulgaria ON AIR.

ВУТП поддържа тясна връзка с бизнеса и не открива специалност без консултация с бизнеса. 

"Голяма част от преподавателите ни са от реалния бизнес. Изнесли сме в компании, с които си партнираме, стажове и практики. Студентите упражняват наученото в реална среда и са адекватни на изискванията на работодателите си във висока степен. Компаниите, с които ние си партнираме, партнират на добра воля и за жълти стотинки. Един хонорар в университета е смешно нисък на фона заплатата, която получава един експерт от практиката", коментира проф. Темелкова.

Тя е на мнение, че с мярката за отпадане на таксите във ВУЗ-овете университетите са лишени от приход, който могат да насочват към капиталови разходи, увеличаване на работните заплати и стипендиите за студентите. 

"Съветът на ректорите смята, че много по-адекватно би било тези 150 млн., за които говорим, да бъдат насочени към подобряване на социалните условия на студентската общност - по-специално за по-високи стипендии. Няма как да се случи, ако държавата не дава адекватна субсидия. Слага се край на стимулирането на специалности, по които няма студенти. Има университети със символични такси от 100 лв. за семестър", коментира проф. Темелкова и добави, че отпадането на таксите ще наводни определени специалности и сектори, докато в други ще има дефицит. 

Ректорът на ВУТП завърши с думите, че се надява на целенасочена държавна политика в образованието. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа