Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Предложението за отпадане на таксите за ВУЗ-овете изненада Съвета на ректорите

"Няма нищо лошо държавата да плаща част от обучението, каза проф. Ивайло Копрев

07.02.2024 | 18:35 Редактор: Деси Николова

Съветът на ректорите се обяви против идеята за отпадане на таксите за държавно обучение. В становището си ректорите записаха, че студентските такси за обучение са основният приходоизточник, а предложената промяна идва изненадващо и неочаквано и изисква внимателна преценка. 

"Няма нищо лошо държавата да плаща част от обучението и това нещо бе разработено преди години със специалности, които бяха освободени. Тези специалности, които нямаха достатъчно голям прием, освобождаването от такси доведе до повишаване на интереса към тях и респективно хора, които искат да се образоват, а нямат финансовия ресурс, имаха възможност на обучение", каза проф. Ивайло Копрев - член на УС на Съвета на ректорите, в ефира на предаването "Директно".

По негови думи това предложение е изненадващо и не е коментирано със Съвета на ректорите.

"Повече от две години Съветът на ректорите поставя въпроса пред Министерството на образование за цялостна промяна на модела за финансиране на висшите училище, защото ние определяме този модел на финансиране като морално остарял и неефективен. Във всяка една работна група са коментирали различни теми, но темата за отпадане на таксите на студенти държавно обучение никога не е коментирана", заяви проф. Копрев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че това предложение напълно обезсмисля прието постановление на Министерския съвет, в което се регламентира условията и реда за заплащане на разходите на обучение на студентите от работодателите, които са включили договор с тях. 

"Държавата беше започнала едни стъпки в добра посока да даде възможност на хора, които нямат финансов ресурс, да се образоват, и сега рязко я променя в съвсем друга посока", посочи проф. Копрев.

Гледайте целия разговор във видеото.