Нинова: Превръщат ни в наказателна колония за престъпници, убийци и изнасилвачи

Калин Стоянов даде разяснение за върнатите в България бежанци

01.03.2024 | 19:20 Редактор: Вяра Димова

Изпраща ли Германия мигранти у нас, които са престъпници? Този въпрос събуди притеснението на опозицията. От БСП дори показаха документ, според който в началото на февруари в страната ни са влезли 24-има бежанци, 3-ма от които били съдени за убийство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се притесни от думите на Нинова и поиска щателна проверка на бежанците, влезли в България. Вътрешният министър се намеси и каза, че това били български граждани, а не бежанци.

"Българското правителство и това мнозинство превръщат България в наказателна колония за престъпници, убийци, изнасилвачи и перачи на пари. Срещу почти никакъв Шенген са поели ангажимент, да, по Дъблинското споразумение, но вижте за какво", заяви Нинова.

"Ако това е вярно, незабавно, или само трябва да презаредят самолетите и да си ги пратят откъдето са, или незабавно да се върнат в Германия", каза Борисов.

"На 08.02.2024 г. на територията на България пристигнаха 18 граждани на Сирия и 6-ма граждани на Република България - общо 24 лица. Шестимата български граждани са с изтърпени наказания "лишаване от свобода" в Германия. Съгласно Конституцията на Р. България, на български гражданин не може да бъде отказвано влизане в страната. Чужденец, с предоставен статут на бежанец, има правата и задълженията на български гражданин", уточни вътрешният министър Калин Стоянов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)