Премиерът Денков на изпроводяк: Твърд за ротацията и "Червения пират"

Министър-председателят има план как да действа на 6 март

01.03.2024 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Според премиера Николай Денков службите трябва да уверят обществото, че зад "Червения пират" не се крие нещо повече. Изявлението беше направено на петъчния блиц контрол, който най-вероятно ще е последният за академика в ролята му на министър-председател. 

Преговори на масата ПП-ДБ и ГЕРБ ще решат - споразумение или избори. Партньорите в управлението вече са поставили на масата за преговори своите виждания как да продължи правителството. Но срокът 8 март може и да не бъде спазен. 

"Нямам съмнение, че това ще отнеме повече от два дни и се надявам този период да бъде осигурен, за да могат преговарящите да огледат двата документа, да прецизират текстовете, да видят къде има съгласие", заяви акад. Денков. 

"За няколко дни ли става ли въпрос припряност? Не е нещо, което за първи път ще чуят. Няма изобщо подмяна на приоритети", отвърна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Премиерът има и план как да действа на 6 март, докато двете политически сили преговарят. 

"Аз ще си подам оставката, за да изпълня ангажимента, който сме поели. Изцяло от Народното събрание зависи докога ще работи правителството", уточни Денков.

Решението, според Борисов, е да се мисли първо за управлението, а после за регулаторите. 

"Това трябва да бъде нашият отговор с г-н Петков - как да направим по-работещо правителство. Ако са толкова на зор за КЗК, да го извадят, да се мине през комисии и да се приключи", настоя той.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR