ПП-ДБ-СС искат от кмета на София да забрани честването на Деня на Съветската армия

Групата общински съветници излезе с декларация в израз на почит и солидарност с борбата на Алексей Навални

22.02.2024 | 11:45 Редактор: Елеонора Танева

Групата на ПП-ДБ-"Спаси София" в Столичната община излезе с декларация в "израз на почит и солидарност с борбата на Алексей Навални, който беше показно убит от режима на Путин". 

Ето пълния текст на декларацията:

Същевременно, разбираме, че точно днес в София ще честват убийците му - представителите на този режим, който избива най-смелите си синове, избива украинския народ и нашите сънародници там, режим, който обяви България за неприятелска държава, а самият той е обявен от Европейския парламент за терористичен. Обръщаме се към кмета на София с призив да използвате своите правомощия по чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да наложи забрана за провеждане на този триумф на смъртта, наречен честване на „Деня на защитниците на отечеството“ или ден на Съветската армия.

Тъй  като този акт  е  насочен към насилствено изменение на конституционно установения ред и срещу териториалната цялост на нашата натовска и европейска държава. Сред мрака на тоталитарните режими понякога блесва краткотрайна, ослепителна искра на храброст и достойнство - искра толкова озаряваща, че няма как да бъде подмината и невидяна от целия свят. Такава искра е Алексей Навални. Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, защото всички загубихме един от най-смелите и достойните ѝ съвременни защитници, но най-черен е той за самата Русия, която изгуби всеотдаен и смел патриот, който обичаше истински своя народ.

Той искаше Русия, такава каквато всички ние я искаме – демократична, свободна,  мирна и невойнстваща държава. Затова и режимът на Путин го уби. Преди това той уби Анна Политковская, Борис Немцов, Сергей Магнитски и хиляди дръзнали да изразяват свободна от властта позиция, или просто станали „неудобни“. 

Днес свободните хора по целия свят се прекланят пред Навални и гледат с гняв и презрение към Кремъл и тази Русия, която нападна независима Украйна и с години убива деца, жени и цивилни граждани без да признава международни договори. Тя убива и унижава и своите синове и техните семейства и ги праща за пушечно месо заради имперските си интереси.

Ние не можем да останем безразлични към съзнателната саможертва на Алексей Навални, която е поредното, но най-ярко изобличение на режима и слабостта на Путин - управляващ с насилие, издевателства, убийства и страх.

Ние, представителите на гражданите на София, сме длъжни да застанем на страната на демократичния свят, в който животът и човешките права са най-висша ценност. Да продължим да подкрепяме с всички възможни средства украинския народ, който защитава буквално и нашата независимост и право на самоопределение. Длъжни сме да помогнем и Русия да тръгне по пътя на свободата и да се възстановят мирът и благоденствието на Европа. Това убийство ни засяга и ангажира лично. То демонстративно показва, че Путин ще настъпва дотам, докъдето цивилизацията отстъпва. Не трябва в нито един момент да забравяме, че най-питателната храна за злото е страхът и бездействието. Не трябва да забравяме, че хиляди политически преследвани, казали и дума срещу режима са в затворите и лагерите в Русия и над тях тегне същата заплаха.

България е една от държавите най-обилно “обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот. Жалоните на зависимостта доминират в нашата европейска столица до степен, че една от най-централните улици носи името на отговорния за убийството на нашия най-ярък борец за национална независимост - Васил Левски.

Ние, столичните общински съветници, сме длъжни решително и целенасочено да покажем, че заставаме на страната на Доброто – нашият избор е свободата и мира, и искаме същото за ползващата българската азбука Русия.
Поклон пред Алексей Навални!
Памет за смелостта и съпротивата му!"


6
1 rate up comment rate down comment 0
Ха ха
преди 2 месеца
Всеки, несъгласен с поругаването на всичко българско бил " срам за България? Тези,на които омразата към чужда държава им е по- важна от България, какви са? Денковци? Не могат да превъзмогнат робския си комплекс спрямо Русия. Защото не можахме да се освободим сами, или защото новият господар не приема каквото и да е положително споменаване на Русия? Обичам България каквато е, въпреки чуждите владичества ( и сегашното), социализма, Освобождението и Русшя.България е по- важна от омразата към други Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 1
Таз българофобия
преди 2 месеца
Какво робство, ОПЕТКОВ? Къде си го видял и чел за него? Като искаш " Османска империя", отивай там! Не е далеч от България! Мен ме интересува България, а не да служа на някое посолство. Нормалните българи не омаловажават делото на своите ( българите, загинали като част от ТУФ), защото бил в състава на Съветската армия, нито храчат по Освобождението, защото ни освободила Русия.Любимите ви комунисти въобще не са руснаци и не са докарани от СССР, а " робството" го осигури Чърчил с една салфетка. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 1
опетков
преди 2 месеца
Смешници нещастни, робството, което ни донесе "освободителката" беше стократно по-жестоко от т.н. "турско робство". Слугите им тук унищожиха цвета на българската нация и наложиха 45 години безмилостен руски боруш да ни управлява като губерния. За тези 45г. не съществуваше българска държава. И вие *** продължавате да целувате руски ботуш и г*з. Вие сте срам за България. Забранявате Луков марш, по същите мотиви трябва да забраните и митинга за окупатора, разрушил българската държава. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
Българомразци
преди 2 месеца
В състава на Трети украински фронт , част от съветската армия, участваха 200хил. българи, които дадоха своя принос в борбата срещу нацизма. 30 хил. загинаха. Техният героизъм бе високо оценен, само не и от анти българите- хунтата на посолствата, която пребивава във властта и нейните привърженици. В Парижкото мирно споразумение изрично е посочено, че участието на България за освобождаване на окупираните от нацистите територии е основната причина да запазим териториалната си цялост. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 месеца
Мразят всичко руско освен Навални. Защо? Защото бил противник на Путин, следователно заслужава да бъде " канонизиран" в евроатлантическия пантеон. Същата глуповата теза като тази за войната- мразете Русия заради войната в Украйна; мразете Путин и идеализирайте Навални. Кои са ДБ и останалите от шайката, че да ми казват кого да мразя и кого да обичам. Същите обясняват как "истинските " българи съществуват, за да мразят Русия. Истинските българи обичат България и я поставят на първо място . Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
Това е чудесно, но нали вие издигнахте комуниста Терзиев за кмет??? Защо вашият човек разрешава подобно честване??? Сигнализирай за неуместен коментар