Тагарев в Анкара: Имаме отлични отношения и сътрудничество в рамките на НАТО

По време на срещата с Яшар Гюлер беше подписан "Меморандум за разбирателство"

21.02.2024 | 21:15 Редактор: Толя Стоянова
Тагарев в Анкара: Имаме отлични отношения и сътрудничество в рамките на НАТО

По време на първия ден от визитата си в турската столица Анкара министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с министъра на националната отбрана на Турция Яшар Гюлер. Двамата подчертаха отличните двустранни отношения в сферата на сигурността и отбраната и доброто сътрудничество в рамките на НАТО, и конкретно по линия на мерките за засилване на сигурността в региона.

По време на срещата беше подписан "Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Република Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство". Страните обсъдиха бъдещото развитие на дейността на противоминната група в Черно море и изразиха увереност, че предстои все по-активно участие в съвместни инициативи за гарантиране на сигурността.

По-късно министър Тагарев се срещна със заместник-председателя на Комисията по отбрана на Великото национално събрание на Република Турция Рефик Йозен и с част от нейните членове. По време на срещата страните бяха единодушни, че търсенето на разумни решения на проблемите в Черноморския регион е ключово за мира и стабилността не само на Балканите, но и в цяла Европа. Беше подчертан и интересът за взаимодействие между отбранителните индустрии на двете държави. 

В рамките на визитата министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна и с представители на отбранителната индустрия. През първия ден от официалната визита министър Тагарев взе участие и в церемония по полагане на венец в Мавзолея на Ататюрк - "Анъткабир".

Снимка: Министерство на отбраната


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Щом Турция ще ни "пази " от Русия, трябва да сме спокойни, а Тагаренко? При цялото ми уважение към турците, с които сме близки народи, независимо от събитията между 14-до края на 19- ти век, но ти българска история чел ли си? Или само история на Украйна? Сигнализирай за неуместен коментар