Президентът Радев: Цветана Манева е стандарт и класа, вълнува и респектира поколения

Държавният глава удостои с Почетен знак знаменитата българска актриса

21.02.2024 | 17:26 Редактор: Вяра Димова

Впечатляващият талант и неподражаем почерк на Цветана Манева едновременно вълнуват и респектират поколения българи. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията в Гербовата зала, на която удостои с Почетния знак на държавния глава знаменитата българска актриса и изявен общественик.

Отличието е по повод нейната 80-та годишнина и приноса ѝ за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и заслугите ѝ в утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство.

"Интелигентна, взискателна към себе си, но и към другите, преминаваща стоически през изпитанията, любознателна, провокативна, свободолюбива. Всичко това може да се обобщи съвсем кратко: Цветана Манева – стандарт и класа", посочи държавният глава.

Освен безспорния талант на актрисата, президентът открои и излъчваните от нея светлина и достойнство, заради които всички българи я ценят и обичат.

"Тя вдъхновява и буди възхищение, тя е ярък притегателен и заразителен пример за младите си следовници", подчерта още Радев и добави, че Цветана Манева продължава да буди размисъл във всички, които се вслушват в нейните позиции по важните обществени теми.

"Дарбата е даденост, а талантът е работа", каза Цветана Манева, след като бе удостоена с Почетния знак на държавния глава.

Тя посочи, че приема отличието като оценка за своя труд в продължение на повече от половин век. Актрисата благодари на всички свои колеги, с които е работила през годините, на студентите, на които е преподавала, както и на своята публика.

Снимка: Прессекретариат на президента