Васил Терзиев: Корупцията краде от бъдещето ни и спира развитието ни

Прозрачността наистина лекува най-добре всички недъзи на управлението, заяви кметът на София

18.02.2024 | 21:05 Редактор: Елеонора Танева
Васил Терзиев: Корупцията краде от бъдещето ни и спира развитието ни

За борбата и справянето с корупцията са нужни политическа воля, гражданска нетърпимост и съюзници. Първите две ги имаме. Работим за привличане на все повече съюзници. Това декларира кметът на София Васил Терзиев, който присъства на Конференцията по сигурност в Мюнхен с Главния изпълнителен директор на Transparency International Берлин Даниел Ериксон.

"Корупцията краде от бъдещето ни и спира развитието ни. Екипът ми и аз сме поели ангажимент да се борим с корупцията във всичките й форми, защото сме убедени, че възпирането ѝ не само допринася за развитието и благосъстоянието на всички, но и ни прави по-силни, по-устойчиви на рискове, по-етични и в крайна сметка по-устойчиви като общество и икономика", написа Терзиев в профила си във Facebook.

С Даниел Ериксон са обсъдили възможностите за сътрудничество за анализа на риска и мерките, които да се разработят и приложат в Столичната община. Терзиев е бил гост и на втората национална конференция на тема "Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво". Форумът се организира от Международния републикански институт (IRI), с чийто регионален директор за Европа Пол Макарти имах и лична среща. Програмата на IRI за антикорупционни реформи е приета от Столичния общински съвет през февруари 2023 година, но активната работа по нея е спряла. 

"Г-н Макарти поздрави екипа ни за подхода към общественото обсъждане на Проекта за бюджет за 2024 г. - открито и достъпно. Прозрачността наистина лекува най-добре всички недъзи на управлението, затова тя не просто не ни притеснява, а и я насърчаваме с всички средства, които законът ни позволява. Целта ни е да създадем среда и благоприятни условия за упражняването на граждански контрол върху работата на местната администрация", написа Терзиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)