Вяра Тодева не даде оставката си - решението подразни общинските съветници

"Аз спазвам закона", заяви областният управител на София

16.02.2024 | 18:58 Редактор: Деси Николова

Областният управител на София Вяра Тодева категорично отказа да подаде оставка. Да напусне поста поискаха общинските съветници от ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ". Причината - решението на Тодева да отмени избора на заместник-председатели на Съвета и състава на комисиите.

"Не е било предварително оповестено това заседание, материалите на са били предоставени на общинските съветници, те да бъдат запознати, да формират своята воля и виждане за решението, което ще вземат", заяви Тодева.

И допълни, че искането за оставката може да бъде разгледано при ротацията на кабинета.

"Всеки може да ми иска оставката. Докато съм областен управител, ще спазвам закона и ще връщам всяко решение, независимо от мнозинството, което го е взело", каза още Тодева.

Макар и свикано извън правилата, на 12-часовото заседание миналата седмица в залата имаше кворум. С внесен доклад по време на заседанието, опозицията разпредели комисиите помежду си, а групата на ПП-ДБ-СС напусна залата и се закани, че ще протестира решението. Именно връщането на гласуването подразни опозицията. От групата на ГЕРБ нарекоха акта "политически рекет", а "Има такъв народ" и БСП поискаха оставката на областния управител.

"Няма правомощия по актове извън административните такива. Изборът на комисии е вътрешноведомствен акт, който няма характер на административен", категорична бе Диана Тонова от БСП.

Кметът Васил Терзиев подкрепи решението на областния управител. То е аргументирано с нормативни факти, написа той във Facebook. 

"В следващите 4 години правилата ще се спазват. И писаните, и неписаните. Колкото до двойния стандарт кое е "политически рекет" - извънредно нощно заседание против правилника или обмислено действие в защита на правото - няма две мнения. Рекетьорите са на друго място", заяви Василев.

Следващата седмица престои общинските съветници да прегласуват състава на постоянните комисии, както и да изберат зам-председатели на съвета.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: БГНЕС