Забраните не спряха провеждането на "Луковмарш" в София

Къщата на ген. Христо Луков е финалната точка на шествието

17.02.2024 | 18:46 Редактор: Вяра Димова

Ден на демонстрации в София. По-рано през деня се проведоха две шествия - на противници на "Луковмарш" и друго под надслов: "България помни жертвите на комунистическия терор". А въпреки забраните, "Луковмарш" все пак има. 

Къщата на ген. Христо Луков е финалната точка на "Луковмарш". Привържениците се събраха пред НДК в 17 ч. Пред къщата на ген. Луков полицейското присъствие е засилено, а част от организаторите разпъват транспаранти и знамена с лика на ген. Луков. 

По обяд граждани организираха протест срещу "Луковмарш" в центъра на София. Протестиращите разпънаха банери с надписи срещу нацизма. Според тях забраната на Столичната община не е достатъчна мярка, за да се спре шествието в памет на ген. Христо Луков.

"Този сценарий го играем много години, няма генерално решение на прокуратура и други органи, че от другата страна има фашисти, зарибяват деца", каза протестиращият срещу "Луковмарш" Михаил Савов.

На обвиненията в разпространяването на крайнодесни идеи организаторите на "Луковмарш" отговориха така: "Те просто лъжат и клеветят, изкривяват истината. Няма нито един исторически факт, който да доказва, че ген. Христо Луков е антисемит. Това, което се опитват да направят противниците на "Луковмарш", съответно на нас, е именно да ни пришият едни чужди идеи, за да управляват своите човеконенавистни идеи".

Според председателя на Българския национален съюз още през лятото Столичната община е забранила "Луковмарш", но след обжалване съдът е отменил прекратяването.

"След това от Кметството опитаха да направят друго. Издадоха заповед, с която ни казват, че можем да се съберем само пред къщата на ген. Христо Луков, а да не организираме шествие, обжалвахме и спечелихме. Двете решения могат да бъдат намерени на нашата интернет страница и на съда", уточни Звездомир Андронов.

Привърженици се събраха в 15 ч. пред "Света Неделя" преди "Луковмарш", под надслов: "България почита жертвите на комунизма". 

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: БГНЕС