БСП: Неофашизмът е заплаха за целия свят

"Възхвалата на ген. Христо Луков не е безопасна, тя е бомба със закъснител", посочват от партията

17.02.2024 | 17:03 Редактор: Вяра Димова

"БСП години наред отново и отново предупреждаваше, че възхвалата на ген. Христо Луков не е безопасна, че тя е бомба със закъснител, която рано или късно ще нанесе тежки поражения, но година след година Столичната община разрешаваше факелното шествие, а властта тайно одобряваше тази манифестация на омразата. Така възникна неофашизмът в България - като незаконно дете на политическия чадър, благосклонни политици и мракобесните опити за постоянно пренаписване на историята", се казва в позиция на БСП, разпространена до медиите.

"Това изопачаване на истината доведе държавата до неспособност да се противопостави на омразата, екстремизма, ксенофобията и антисемитизма. Това не е борба с новата чума на 21 век, това е имитация. Как да повярваме на всички декларации срещу шествието, когато идват от хора, които отказват да признаят, че фашизъм в България е имало и че антифашистката съпротива е един от светлите момента на страната по време на Втората световна война?", питат социалистите.

"Българската социалистическа партия винаги се е противопоставяла на реабилитацията на фашизма, винаги е била глас на историческата памет и сила срещу всяка политическо мракобесие, което се разхожда по улиците на града. Ние сме носителите на автентичният антифашизъм - онзи, който никога няма да предаде идеалите за общество без омраза, ксенофобия и екстремизъм. Но няма и как да приемем политическото лицемерие, което останалите партии демонстрират", пишат от партията.

"Декларациите не са достатъчни. Красивите приказки не стигат. Битката с "Луковмарш" и причините, които го пораждат е много по-комплексна и започва с признаването на истината. Неофашизмът е заплаха за целия свят. Заради това нека да припомним старият призив на Юлиус Фучик: "Хора, бдете!", допълват от БСП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)