От бързане заради Конституцията: Депутатите признаха, че са сгрешили с НПК, а Радев има право

Правната комисия се поправи

14.02.2024 | 18:32 Редактор: Тодор Петров

Изненадващо правната комисия прие ветото на президента. То беше наложено заради промените в Наказателния кодекс, с които депутатите върнаха Пленумa на Висшия съдебен съвет. След първоначалния отпор на мотивите на Радев, днес мнозинството обяви, че държавният глава има право.

Правната комисия се поправи, а грешките били от бързане.

"Да, ние бързахме с Конституцията, и аз не знам защо. Тогава трябваше да бързаме за Шенген. Приехме конституцията, ама не ни приеха в Шенген", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Радослав Чолаков.

"Осъзнаваме, че има неточна редакция, която създава предпоставки за превратно тълкуване на легитимната цел, която преследваме", призна Стою Стоев от ПП-ДБ.

Преди да научи решението на правната комисия, президентът за пореден път критикува. За него истинската цел на промените в Конституцията не била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт. 

Радев коментира изявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, свързани с "пешки" и "офицери". За него критиките имали просто обяснение. 

"Някои хора още ги боли, че по времето на служебните правителства не можеха да си разиграват схемите, защото тогава не се допускаха крупни злоупотреби, каквито сме свикнали да гледаме по време на различни други правителства", посочи президентът.

Радев поиска и обяснение защо кабинетът се е съгласил с по-стриктното спазване на Дъблинския регламент за връщане на мигранти, след като дори европейските държави не го спазват.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
От некадърност е, не от бързане ! Сигнализирай за неуместен коментар