Правната комисия прие ветото на Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс

Промените в Конституцията са били приети "твърде бързо"

14.02.2024 | 16:15 Редактор: Деси Николова
Правната комисия прие ветото на Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс

Комисията по правни въпроси в НС прие ветото на президента Радев относно промените в НПК, с които се възстановяват правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор.

Доводите на управляващото мнозинство са, че мотивите на президента Радев имат право и че промените в Конституцията са били приети "твърде бързо".

"С приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията", посочва Радев. 

Съветникът по правни въпроси на държавния глава Крум Зарков представи мотивите за налагане на вето върху приетите промени. 

"Очевидно е, че в последните законови изменения основна част е заличаването на пленума на ВСС като независим орган както и ограничаване на правомощията на главния прокурор. С приетите промени се връща работата на ВСС, което противоречи с промените в Конституцията", каза Зарков, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че промените в НПК депутатите възстановиха временно работата на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС), макар че преди това го ликвидираха с промени в Конституцията. Промяната на ВСС, както и отнемане на част от правомощията на главния прокурор бяха в сърцевината на съдебната реформа. Макар че поправките в Конституцията бяха приети, все още няма избран състав на съвета, нито пък постоянно действащ главен прокурор. Затова парламентът набързо гласува нови поправки, с които позволи сегашното положение да се удължи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR