Асоциацията на пострадалите при катастрофи внесе сигнал срещу "Мис Силикон"

"Законът ограничава правомощията на полицията", каза Владо Тодоров

14.02.2024 | 15:45 Редактор: Искра Ангелова
Асоциацията на пострадалите при катастрофи внесе сигнал срещу

Асоциацията на пострадалите при катастрофи е подала сигнал до прокуратрата срещу Катрин Йорданова, известна като "Мис Силикон". Това каза председателят на Асоциацията Владо Тодоров.

"Неслучайно в Наказателния кодекс съществува член, който дефинира хулиганството- непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Когато в поредица от видеа демонстрираш неуважение към законите и обществото, когато го правиш демонстративно и имаш хиляди последователи и вместо да даваш добър пример, даваш точно обратния, това не остава незабелязано", каза той.

"В света на медиите всеки научава всичко за секунди. Пътна полиция трябва или със собствени камери да снима нарушенията, или да хване нарушителя на място - това са двете хипотези. Само че в случая на наглите клипове законът ограничава правомощията на полицията. Затова ние като юристи знаем, че съществува и друг вариант – сезиране за извършено престъпление към прокуратурата, която да установи извършено ли е то", допълни Тодоров.

"Прокуратурата разполага с много широк набор доказателствени средства. Може да разпита свидетели, да назначи експертизи, да разпита водача. Въпрос е на желание тя да се заеме със случая", подчерта председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, цитиран от "Фокус".

"Оказа се, че Йорданова шофира с фалшив стикер на Народното събрание. За съжаление, всеки може да си изработи такъв. Странно ми е - навремето имаше такива фалшиви инвалидни стикери, но тази практика се пресече", добави Тодоров.

Да 3 г затвор предвижда Наказателният кодекс за такъв тип хулиганска проява, извършена при управление на МПС.

"Най-вероятно първата присъда не би била ефективна, но дори условно осъждане вече е присъда в досието на съответното лице", каза още Тодоров.

Снимка: Instagram