Водата още ще поскъпва, шефът на КЕВР предлага въвеждане на "водно бедни"

Обмисля се и двутарифен модел на калкулация

13.02.2024 | 19:47 Редактор: Елеонора Танева
Водата още ще поскъпва, шефът на КЕВР предлага въвеждане на

Председателят на КЕВР Иван Иванов предлага да се въведе категория "водно беден" заради очакваното повишаване на цената на водата. Иванов се срещна в Кюстендил с ВиК оператори от страната във връзка с проект "Сравнителен анализ на ВиК дружества".

Поради повишените изисквания към качеството на водата, заради изграждането на модерни пречиствателни станции и други, цената на водата ще се почаква.

"Така, както има енергийно бедни семейства, така трябва да се въведе такава категория и за семейства, които са със сериозни социални проблеми, които всъщност би трябвало да бъдат подпомогнати, и това трябва да стане чрез Министерството на труда и социалната политика. Второ, може да се въведе двутарифен модел, който извън питейната вода, която се ползва за хигиенни и домакински нужди, извън тази категория да има втора тарифа за водата - който иска с нея да си полива домати и краставици, друг да си пълни басейна, трети - джакузито", коментира шефът на КЕВР Иван Иванов.

Загубите на вода за 2022 г. за цялата страна са били 61% от общата вода, подадена от природата.

Състоянието на ВиК мрежата в страната е лошо – мрежата е стара и около три четвърти от нея са етернитови тръби, чийто експлоатационен живот е изтекъл отдавна. По отношение на свързаността на водоснабдяването страната ни е в челните места в Европа, защото почти всички населени места са водоснабдени, но по отношение показателите за загубите на вода сме в дъното на таблицата, конкурирайки се с Албания, беше казано на форума.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
И на кладенци и сонди слагат водомери и глобяват от басейнова дирекция. За сега можета да си събирате безплатно дъждовна вода в леген не поголям от 20литра. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 месеца
А въздуха,а въздуха кога ще заповядате и принудите да го плащаме ??? Въздухари такива. Сигнализирай за неуместен коментар