По-високата цена на водата е факт, в този регион струва над 5 лв. за кубик

Посочената цена е комплексна и се състои от три компонента

05.01.2024 | 15:54 Редактор: Деси Николова
По-високата цена на водата е факт, в този регион струва над 5 лв. за кубик

Цената на кубик вода в Старозагорско вече е 5,03 лв. с ДДС. Това сочат данните на официалния сайт на "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) ЕООД - Стара Загора. Новата, по-висока цена, е от 1 януари 2024 г. и е утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Увеличението е поредно за последните 12 месеца, като този път е в размер на 0,42 лв.

Посочената цена е комплексна и се състои от три компонента - доставяне на питейна вода на населението (физически и юридически лица) на цена от 3,23 лв./куб. м без ДДС; отвеждане на отпадъчни води - 0,33 лв./куб. м без ДДС и пречистване - 0,64 лв./куб. м без ДДС. Стойността на таксата за откриване на партида с един водомер, която е 30 лева с ДДС, се запазва. За откриване на партида за втори и следващ водомер в един имот цената е 12 лева с ДДС. 

За промишлени и стопански потребители, според степента на замърсяване, цената за пречистване е в границите от 0,71 до 1,55 лв. за кубичен метър без ДДС. От дружеството допълват, че цената за услугата доставяне на вода от друг ВиК оператор (ВиК ЕООД - Сливен) е на цена от 1,07 лева без ДДС за кубик вода, предаде "Фокус".

Снимка: Pixabay