Бали със слама и тонове прясно мляко по пътищата, тракторите пътуват към столицата

Не ни пука кой ще бъде министър, българският земеделец иска да работи спокойно, каза Венцислав Митков

12.02.2024 | 19:07 Редактор: Толя Стоянова

От Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара подписват споразумение с правителството. Още в петък сложиха край на протестите, а вчера проведоха финална среща с министър Кирил Вътев, на която уточниха текстовете по споразумението. Кризата в сектор "Земеделие" не спира дотук. Тракторите идват в София. 26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, обявиха, че утре в 11:00 ч. ще блокират жълтите павета, за да поискат оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Недоволни фермери блокираха главния път Русе-Велико Търново с тежки машини и бали със слама. Протестиращите изляха от цистерна 16 тона прясно мляко в знак на недоволство с меморандума между Министерството на земеделието и Българската аграрна камара.

"Цяла България е на тъмно и никой не знае от браншовете, нито животновъдите, от този меморандум печелят трима човека, които се борят кой ще води бащината чета", каза координаторът за Велико Търново на Асоциация на земеделските производители в България Цанко Цанев.

"Бизнесът ни е от години, десетки години", заяви зърнопроизводителят Миглена Петрова.

Протести има и в Кюстендил. Земеделци затвориха главния път за граничен пункт "Гюешево". Те имат 12 искания, които чакат да бъдат изпълнени, за да прекратят ефективните си протестни действия.

"Прийом на политиците и на хората, обиграни в това нещо – говорят един зад друг, този каза така, пък другият каза иначе, настройват ги едни срещу други тези, които в момента водят преговорите", коментира земеделецът Валери Йовев.

Инициативният комитет от 26 земеделски организации, които не са съгласни с водената политика в сектор "Земеделие", представиха декларация с подробни искания и отговориха на нападките от Българската аграрна камара, че са водени от политически интереси.

"Ние не сме политици, ние сме браншовици, стоим зад нашите хора - земеделските производители", посочи Бойко Синапов от Обединени български животновъди.

"Когато искаш действия и никой не ги изпълнява, тогава искаш оставка. Това не е политическо искане и зад нас няма никаква политическа партия. Искаме 432 млн. лв. за чувствителните сектори, толкова, колкото са били миналата година. Толкова, колкото са получили колегите в Румъния - 20 лева на декар", каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Земеделци излизат на протест утре, който от столицата ще се пренесе в 25 точки в страната. Други браншовици обаче заявиха, че се готви второ споразумение, на база предложени решения от министър Вътев.

"На нас не ни пука кой ще бъде министър, българският земеделец иска да работи спокойно", подчерта председателят на сдружение "Обединени земеделски производители" Венцислав Митков.

Заканиха се за общ протест с гръцките земеделци на пункта "Кулата-Промахон" в края на седмицата.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.

Снимка: БГНЕС