Земеделци идват с трактори в София за оставката на Кирил Вътев

Противопоставят ни нарочно едни на други, коментират протестиращи

12.02.2024 | 13:52 Редактор: Елеонора Танева

26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, обявиха, че утре в 11 часа идват пред Министерския съвет с тракторите, за да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Днес за среща с министъра дойдоха само от "Обединени земеделски производители". 

Недоволни фермери блокираха главния път Русе - Велико Търново с тежки машини и бали със слама. Протестиращите изляха от цистерна 16 тона прясно мляко в знак на недоволство с меморандума между Министерството на земеделието и Българската аграрна камара.

"Цяла България е на тъмно и никой не знае от браншовете какво става, нито животновъдите. От този меморандум печелят трима човека, които се борят кой ще води бащината чета", заяви координаторът за Велико Търново на Асоциацията на земеделските производители в България Цанко Цанев.

"Бизнесът ни е от години, десетки години, искам детето ни, което е приело след мен, аз съм приела от моя баща този бизнес, да вижда това в бъдещето", каза зърнопроизводителят Миглена Петрова.

Протест имаше и в Кюстендил. Земеделци затвориха главния път за граничен пункт "Гюешево". Те имат 12 искания, които чакат да бъдат изпълнени, за да прекратят ефективните си протестни действия. 

"Прийом на политиците и на хората, обиграни в това нещо – говорят един зад друг, този каза така, пък другият каза иначе. Настройват ги едни срещу други тези, които в момента водят преговорите. Едни викат, едни не викат, едни признават, едни не признават. Това за мен е долна работа, защото ние сме едни на полето", гневи се земеделецът Валери Йовев.

А инициативният комитет от 26 земеделски организации, които не са съгласни с водената политика в сектор "Земеделие", представи декларация с подробни искания. И отговориха на нападките от Българската аграрна камара, че са водени от политически интереси.

"Когато искаш действия и никой не ги изпълнява, тогава искаш оставка. Зад нас няма никаква политическа партия, искаме 432 млн. за чувствителните сектори. Искаме толкова, колкото ще получат колегите в Румъния", заяви Димитър Зоров.

Утре протести ще има на 25 места в страната.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
***, 16 тона мляко опропастиха. Сами си изхвърлят продукцията. И те с нея в канала да ходят. Земеделци Сигнализирай за неуместен коментар