Земеделските блокади продължават и днес - ето къде спират трафика

Във вторник демонстрациите ще се пренесат пред Министерския съвет

12.02.2024 | 08:45 Редактор: Тодор Петров
Земеделските блокади продължават и днес - ето къде спират трафика

Протестите за спасяване на българското земеделие продължават, като във вторник те ще се пренесат пред Министерския съвет. Днес блокади ще има на граничните пунктове Илинден-Ексохи, Калотина, Кулата и Гюешево. 

Трафикът ще бъде спрян на пътищата Елхово-Лесово, Плевен-Оряхово, на Петолъчката, при Долни Богров. Това съобщиха до медиите тази сутрин протестиращите организации в сектора, които се разграничиха от Българската аграрна камара и поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев заради несправяне с политиката в сектора и умишленото противопоставяне на бранша. 

Инициативният комитет обединява 26 браншови организации в сектора, които по-късно днес ще обявят исканията си на брифинг. На този фон останалите фермерски организации ще подпишат споразумението с министър-председателя Николай Денков. 

Вчера основните детайли бяха договорени на среща в земеделското министерство. Стопанствата ще се разделят на три категории в зависимост от площта им и ще получават годишна ставка на декар. Министър Вътев обяви, че е поканил по обяд във ведомството представителите на недоволните организации, които му искат оставката.

Снимка: БГНЕС