"Все по-млади": Центърът за настаняване на бездомни в Стара Загора е препълнен

Всеки може да пребивава там от 3 до 6 месеца в рамките на една година

11.02.2024 | 14:10 Редактор: Деси Николова

Всички места в Центъра за настаняване на бездомни в Стара Загора към момента са заети. Предназначен е за лица без дом и доходи. Той започва дейността си преди 7 години като услуга за хората в нужда от подслон. Оттогава до днес през центъра са минали над 250 души.

"Голяма част от потребителите пристигат без лични документи и първата и важна задача е да се проучи това лице и да се даде възможност с дирекция "Социално подпомагане", да му бъдат отпуснати средства и да му се изготви личен документ, за да може той да съществува", разясни директорът на центъра Мария Милушева. 

Всеки може да пребивава там от 3 до 6 месеца в рамките на една година, като на потребителите се предлагат базисни услуги и грижи.

"Основните неща, които са потребни за едно лице, което е изпаднало до това положение - да има подслон, храна, топлина, да има възможност да се изкъпе и да се работи с него в различни посоки, със социалния работник и медицинските лица. Много често тук се настаняват хора в предпенсионна или пенсионна възраст, но изпадайки на улицата нямат ТЕЛК-ови решения, нито решение за пенсиите им", поясни Милушева.

Все по-тревожна се очертава тенденцията и млади хора да търсят услугите на Центъра. Голяма част от настанените са изгубили социалните си контакти, а основна цел на работещите с тях е след престоя им да се върнат активно в живота.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС