Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бездомните у нас минават 10 хиляди, държавата ги е изоставила, казват експерти

Инициатива насочва вниманието към проблема

28.02.2023 | 12:30 Редактор: Калина Донкова

Държавата е абдикирала от грижите за зависимите и бездомните у нас. Около това мнение се обединиха в ефира на предаването "Директно" Юлия Георгиева, председател на Центъра за хуманни политики, който управлява "Розовата къща", и Никола Колев, активист по различни каузи.

"Изследване на "Лекари на света" показва, че хората без дом в България са над 10 хиляди", каза Георгиева.

Един от основните проблеми у нас, по-специално в София, е липсата на достатъчно адекватни места за настаняване на тези хора, както и твърде лошите условия във вече съществуващите такива, на мнение са двамата.

Николай Колев е създател на инициативата "Нощ навън", която цели да привлече вниманието именно върху проблемите на хората, които нямат дом. Кампанията е добре позната от други градове по света и допреди пандемията се е провеждала ежегодно.

На територията на София има три центъра за настаняване на хора, лишени от подслон, като два от тях работят само със семейства с деца. Третият вече не функционира, обясни Колев пред Bulgaria ON AIR.

Кампанията му насочва усилията си в подкрепа именно на "Розовата къща" като единственото място в столицата, в което зависими и без дом намират подкрепа и помощ.

Участниците в инициативата ще прекарат една нощ на открито в парка пред Народния театър на 28 февруари, а организацията се случва чрез Facebook.

Вижте целия разговор във видеото.


4
0 rate up comment rate down comment 0
много сте хитри
преди 1 година
Чета някакви смешни статии, че папата съветва Кирил Петков как да се бори с корупцията...Този знае как да манипулира бендите и необразовани... Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
управляват ни бавнор
преди 1 година
Не ви ли е срам да давате такива ниски заплати и пенсии и да държите дори грозните и разрушени панелки на такива високи цени...Допълнително с религия сте побъркали хората с простотии за Господ, Дявола, наказания, грях...Вие сте психично болни и ненормални... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Един Дедо
преди 1 година
Тя, държавата, т.е. държавниците само за едно ги е еняТя, държавата изостави почтените граждани, които я построиха. Ама милионери-бол.Тя държавата, т.е. държавниците само за едно ги е грижа-избори, бюлетини, власт плячкосване, грабеж, че и предателство. Подпис, печат, комисионна, офшорна сметка и...о,хай бибитка до девето коляно из атракциони и веселби и пиячка до пръсване, като за световно. И нито един от тях работа по нещо сериозно, изискващо постоянен труд и творение. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Всъщност
преди 1 година
държавата ги направи бездомни, защото се управлява от безродни. Сигнализирай за неуместен коментар