Все по-млади хора търсят подслон в приюта за бездомни хора във Варна

Комплексът в момента е пълен

24.01.2024 | 12:38 Редактор: Деси Николова
Все по-млади хора търсят подслон в приюта за бездомни хора във Варна

Забелязва се тенденция все по-млади хора да търсят подслон в общинския приют за бездомни във Варна, най-възрастните са над 85 г. Сред настанените има и семейства. Това съобщи директорът на комплекса Марко Марков.

Той е информирал администрацията за забележки относно основния ремонт на социалния център и за констатациите в мониторинговите доклади на специализираната комисия.

Приютът в момента е пълен. При последното застудяване са постъпили 10 души и към момента в комплекса са приютени над 100 потребители.

Някои от тях имат решение на ТЕЛК-комисия или получават доходи от пенсии или работни заплати, но всички са бездомни и социално слаби, каза директорът. Половината от настанените са след подаден сигнал от граждани, останалата част сами са потърсили подслон. Максималният позволен престой в приюта е шест месеца плюс още шест при преценка на ръководството и социалните работници, информира "24 часа".

Кметът Благомир Коцев е дал указания никой да не бъде връщан и да се осигури храна и подслон за нуждаещите се хора. Марков увери, че при нужда могат да бъдат настанени още хора, като за целта помещения за отдих и занимания ще бъдат обособени като спални.

При постъпването на нов потребител в комплекса се прави преглед от медицинско лице, а социалните работници правят цялостна оценка на случая и съдействат за издаването на документи, в това число и лични карти.

Снимка: БГНЕС