Нова порция напрежение в политическата сглобка: Ще има ли избори 2 в 1?

Кирил Петков заяви, че разговорите за новия състав на кабинета ще продължат

10.02.2024 | 18:47 Редактор: Деси Николова

Вместо ротация - оставка и избори 2 в 1. За това се обяви председателят на БСП Корнелия Никова в Сопот. Делян Пеевски от ДПС пък заяви, че от коалицията - Продължаваме промяната-Демократична България зависи дали ще се стигне до нови парламентарни избори. А Кирил Петков увери, че правителството ще остане и след 6-ти март.

След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заговори за избори 2 в 1, същото днес направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Вместо ротация, разглобка и оставка да си ходят и избори 2 в 1. Всеки ден в който остава тази сглобка е вреден за България. Не правят нищо добро за България и за хората. Посветили са изцяло работата на сглобката на уреждане на постове, партийни калинки в регулатори, на законодателство, което противоречи на Конституцията и на основните закони в държавата", заяви Нинова.

По време на Националната конференция на младежката структура на ДПС, председателят на парламентарната им група Делян Пеевски категорично заяви, че са готови да се явят на всякакви избори, защото имат подготвени кадри, които да управляват. За постовете в държавата той коментира, че премиерът следва да поеме образователното министерство, а външно да остане за ГЕРБ. 

"ГЕРБ нямат никакви претенции, а те претендират да вземат едничкото малко министерство на ГЕРБ. Това трябва да бутне държавата, да я тласне в предсрочни избори, да я тласне отново в безвремието на служебните кабинети? Това не е нормално, колегите просто трябва да си изпълнят договорката и да вървим напред", категоричен бе Пеевски.

А съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че разговорите за новия състав на кабинета ще продължат и правителство в този формат ще има и след ротацията, която вярват, че трябва да е огледална - Мария Габриел да е с най-високия пост в държавата – премиер, а акад. Николай Денков да стане външен министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR