Решено: Не може да се строи на 500 метра от плажовете Корал, Карадере и Иракли

Опозицията видя лобизъм в полза на Кирил Петков

09.02.2024 | 19:11 Редактор: Вяра Димова

Депутатите сложиха край на застрояването на 500 метра от плажните ивици, но само за определени места. Точката се оказа в програмата на народните представители, по искане на Кирил Петков. Вместо да обедини депутатите, идеята за спиране на строежите на Корал, Карадере и Иракли, ги раздели. Опозицията видя лобизъм в полза на Кирил Петков и напомни, че има и още плажове. 

"Кирил Петков смята плажа на Корал за личен. Говори се сред местните, че имат лична собственост той и баща му", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Самият Кирил Петков обясни - тези 3 плажа в момента били със специален статут. 

"Този законопроект не е мой, той е на всички ни. Да има туризъм с добавена стойност, където няма просто бетони и хотели, а уникални дюни", посочи Петков.

В крайна сметка мнозинството успя и законопроектът получи "да". В кулоарите вносителите не скриха радостта си.

"За първи път се приема такова законодателство. Поздравявам всички граждани, които наричат тези плажове мои. Дюните вече не са защитени само по Закона за защитените територии, а получиха защита и в Закона за устройството на черноморското крайбрежие", коментира Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Нарушителите-строители, които увреждат дюните, ще бъдат глобявани с  до 150 хил. лв. Досега действащите санкции предвиждаха само 60 хил. лева.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС