Обявяват един от най-красивите ни плажове - "Корал", за защитена морска територия

Предложението да бъде забранен всякакъв вид риболов създаде напрежение сред рибарите от Царево и Ахтопол

15.06.2022 | 19:50 Редактор: Жаклина Иванова

Плаж "Корал" ще бъде обявен за защитена морска територия. В Бургас представители на Морската администрация, екоинспекцията, община Царево и Сдружение "Да запазим Корал" заседаваха повече от четири часа.

След като комисията подпише протокола, той ще бъде изпратен до министъра на екологията, който трябва да издаде заповед за обявяването на плажа за защитена морска територия.

От Сдружението "Да запазим Корал" настояват да бъде обявена защитена територия в залива с дължина 700 метра навътре в морето.

"В тази част на уникалното запазено кътче от морето да се забрани бракониерския улов, да се забрани траленето за бяла мида и рапани, да се забрани пускането на тръби за фекална и мръсна канализация", каза Асен Йорданов от Сдружението "Да запазим Корал".

Предложението да бъде забранен всякакъв вид риболов създаде напрежение сред рибарите от Царево и Ахтопол. От Сдружението "Да запазим Корал" отричат да са искали забрана рибарски лодки да влизат в морето на залива.

"С малка лодка и с малък двигател по нашето предложение е разрешено. Това обаче се отхвърли. На практика от Морската администрация искат да се забрани навлизането на всякакви плавателни съдове, дори и с кану не може да мине. Според мен се прави нарочно, за да се създаде напрежение", уточни Атанас Русев от Сдружението "Да запазим Корал".

Местните коментират, че скоро "Корал" може да се превърне в частен плаж.

"Ако идеята е да стане частен плаж, горко на този частник. Местните хора ще са първите, които ще са там, и то не само да протестират", посочи кметът на Царево Георги Лапчев.

"Морето е достатъчно голямо. Има достатъчно територии, които са с джетове и лодки", изтъкна заместник-министърът на екологията Тома Белев.

Рибарските сдружение от Царево и Ахтопол вече обявиха, че са готови на протести, ако бъде забранен риболовът в залива "Корал".

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК