Пеевски застана зад Борисов: Едно министерство има ГЕРБ, защо да им го отнемат ПП-ДБ?

Според председателя на ПГ на ДПС избори 2 в 1 ще ни тласнат към нова криза

09.02.2024 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Пореден скандал в (не)коалицията. Този път има и ултиматум. Отправи го Бойко Борисов. Сглобката ще се разпадне, ако след ротацията Министерството на външните работи не остане за ГЕРБ.

Повод за поредния задочен спор стана изказване на Николай Денков.

"Потресен съм от изказването на Денков, който искал външно министерство, че да се чува гласът на ПП-ДБ, а не на България, на правителството и на народа. Сега, като са отишли Богданов, Василев, Радев в САЩ - само министри на ПП, чий глас чуват там", коментира Борисов.

Кирил Петков обаче е на друго мнение за постовете на ГЕРБ в правителството, а според "Продължаваме промяната-Демократична България" техен външният министър би бил гарант за устойчивата външна политика.

След като вчера беше готов на отстъпки, за да се случи ротацията, днес Борисов втвърди тона и заговори за нови избори.

"Разбрахме тяхната червена линия - или външно, защото трябвало ПП да се показвали, иначе нямало да се показват, или всичко друго се чупи. Щом има такава червена линия, разбираме ги. Единственото разумно, което можем да предложим, е поне изборите да са 2 в 1, да не харчим пак 300-400 милиона лева", каза лидерът на ГЕРБ.

Балансьор в разговорите отново се оказа Делян Пеевски.

"ПП-ДБ трябва да се овладеят и да разберат, че нещата не могат да се случват както искат. Призовавам ги да седнат заедно, всичките министерства са на ПП, господин Борисов и ГЕРБ имат едно министерство и вицепремиер. Не мога да разбера това силно желание да им се вземе министерството", заяви Пеевски.

Според него избори 2 в 1 не е добър вариант за страната, защото би ни тласнал към нова криза.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)