Средна заплата от 3400 лв. Чорбаджиите живеят в Челопеч

Златната мина в селото осигурява високи доходи на местните хора

08.02.2024 | 19:01 Редактор: Толя Стоянова

Най-добре у нас плащат в Челопеч - там средната месечна брутна заплата е близо 3400 лв. В класацията на Института за пазарна икономика София заема четвърта позиция.

Само на 70 км от София в община Челопеч местните хора не се вълнуват толкова от цените в магазините, защото могат да се похвалят с най-високите заплати в страната. Основният доход на местните идва от добивната индустрия. В Челопеч се намира най-голямата златна мина.

Златан е работил 35 години в мината като техник. Сега е пенсионер и получава тавана на пенсията. Казва, че животът в Челопеч никак не е лош, но благодарение на мината, която осигурява доходите. 

"Не може без мината, няма да сме на това ниво", смята Златан.

Именно затова и цените в магазините не са такъв проблем за жителите на Челопеч. Там няма безработица, не е и имало. Тамара е живяла в София, но сега казва, че не би сменила селото със столицата.

"Угаждаме си. Мината не е наша, за съжаление, не е на българите", споделя Тамара.

Според експертите няма изненада, че високите заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, занимаващи се с добивна индустрия, енергетика, земеделие. По данните на Института за пазарна икономика в класацията след Челопеч се нареждат Козлодуй и Кнежа, където има силно развито зърнопроизводство и където е базиран най-големият производител на слънчогледово олио в страната.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 месеца