Пеевски: Поправихме несправедливост спрямо репресираните от комунистическия режим

НС реши: Репресираните ще получават пенсия с 12 години действителен стаж

08.02.2024 | 15:56 Редактор: Тодор Петров
Пеевски: Поправихме несправедливост спрямо репресираните от комунистическия режим

Депутатите приеха на първо и второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. При гласуването на второ четене измененията минаха с гласовете на 115 депутати, 16 "против" и 2 "въздържал се".

С измененията се създава възможността на репресирани лица, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, за времето, за което са били интернирани, да имат възможност да се пенсионират при 12 години действителен стаж и доплащане на осигуровки за до 3 години недостигащ стаж.

Според вносителите на законопроекта Делян Пеевски, Бойко Борисов, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Деница Сачева, Севим Али, Халил Летифов, Джевдет Чакъров, Хамид Хамид и Йордан Цонев измененията ще имат минимално въздействие върху бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Причината - касае се за новоотпуснати пенсии средногодишно на около 200 човека и във финансово изражение разходите са малко над 1 млн. годишно, като този разход няма да застраши финансовата стабилност на фонд "Пенсии", предаде БГНЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR