ГЕРБ е "за" комисия да разследва дейността на убития Мартин Божанов

От ПГ определиха като притеснителни данните за оказване на натиск върху магистрати и наличие на частен клуб

06.02.2024 | 17:09 Редактор: Вяра Димова

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около дейността на групата на убития Мартин Божанов и всички свързани твърдения за нерегламентирана дейност и натиск върху съдебната система. Освен това ще стартира и процедурата за избор на членове на новата Антикорупционна комисия. Това съобщи пред медии заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Рая Назарян.

"Изключително притеснителни са данните, които в последните дни излязоха в публичното пространство за оказване на натиск върху магистрати, за наличие на частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами, от които са пострадали множество български граждани", каза Назарян.

По думите ѝ ГЕРБ, като отговорна партия, ще продължи да е двигател на съдебната система, за да бъдат преустановени в бъдеще подобни групи и схеми за нарушаване на обществения интерес. Да се гарантира независим съд и прокуратура, както и достъп до навременно правосъдие, посочи заместник-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС.

Назарян добави, че всички компетентни органи, които имат информация и имат разследващи функции, следва да бъдат извикани и изслушвани в Народното събрание, за да дадат информация, която ще отговори на въпросите на обществото, но в същото време няма да попречи на разследването.

Готови са и процедурните правила за избора на новия състав на Антикорупционната комисия, обяви още председателят на комисията по противодействие на корупция.

 

Снимка: БГНЕС