Премиерът Денков: Пари на калпак няма да даваме, помощ ще има за производители със загуби

Бавенето на преговорите води до това, че ще се забавят средствата, заяви министър-председателят

06.02.2024 | 16:17 Редактор: Елеонора Танева

Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават пари на калпак. Бавенето на преговорите води до това, че ще се забавят средствата. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след заседание с министъра на земеделието, на което са обсъдени протестите в страната. 

"Не сме готови единствено да подпомагаме печеливши фирми", подчерта министър-председателят.

Правителството кани на среща земеделските производители утре вечер в 18 часа, на която да обсъдят проект на меморандум. Акад. Денков подчерта, че земеделските производители имат пълната подкрепа на правителството и определи исканията им като справедливи.

"Вече се подготвят 7 законопроекта, които са в напреднал стадии. 5 от тях ще бъдат представени за обществено обсъждане през февруари и март. Правителството ще преговаря с ЕК заедно със земеделските производители по исканията за облекчаване на екологичните изисквания, по част от тях вече се работи на европейско ниво", посочи още премиерът.

В меморандума ще бъдат посочен и опростен механизъм за оценка на финансовите резултати на производителите.

"Ако се договорим за такъв ще се вземат предвид труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги, средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след нотификация от ЕК", уточни акад. Денков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
А на Украйна защо се дават пари? Сигнализирай за неуместен коментар