Тагарев: Путин и агресията му създават перспективи за българската военна индустрия

"Ежедневно на фронта в Украйна се използват по няколко хиляди артилерийски снаряда", напомни военният министър

06.02.2024 | 15:09 Редактор: Вяра Димова
Тагарев: Путин и агресията му създават перспективи за българската военна индустрия

Изискванията към отбранителната индустрия нарастват благодарение на Путин и неговите агресивни действия. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той участва във форума "Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации".

"Необходимо е бързо развитие и внедряване на нови продукти, както и мащабно производство. Това дава възможности за развитие на българската индустрия, тя вече има прекрасни перспективи", подчерта Тагарев.

Министърът припомни, че ежедневно на фронта в Украйна се използват по няколко хиляди артилерийски снаряда. Тези изисквания дават нови възможности за иновации в българската индустрия, развитие на нейната конкурентоспособност и интегриране в евроатлантическата индустриална база.

Тагарев коментира и шпионския скандал в ГДБОП и задържания служител.

"Няма специална проверка за случая от вчера, това е обичайна операция на службите, съответно със законите. Трябва да се притесняваме от враждебното влияние в нашата страна, има сили, които инвестират ресурси в това", каза той.

На въпрос относно темповете на модернизация на българската армия, военният министър обърна внимание на бюджета за отбрана. Тагарев отбеляза, че "след много години пренебрегване на отбраната", от 2019 г. бюджетът постепенно расте.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри престижния форум, като благодари на министъра на отбраната и неговия екип за организацията на тази навременна и важна конференция.

"България отправя много силно послание с това, че министърът на отбраната и министърът на иновациите стоят един до друг. Това послание е, че днешната конференция ще мине под знака на сътрудничеството, на взаимодействието, на дръзките идеи", подчерта Габриел.

"Бих искала да откроя и специалната добавена стойност на днешната конференция за изграждане на общото ни разбиране и засилване на колективния ни ангажимент в рамките на Европейския съюз и НАТО за укрепване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. И това – на основата на споделената амбиция за насърчаване на мира и сигурността в Европа и в глобален мащаб", подчерта вицепремиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца